Новини.

Презетація системи "Відкрите довкілля": модулі "Вода" / "Повітря" / "ЕкоФінанси"

п'ятниця, 31 травня 2019 100
31 травня відбулася неформальна презентація системи "Відкрите довкілля".

Під час презентації геоінформаційної системи ми розказали про те як працюють інтерактивні мапи "Водні ресурси", "Атмосферне повітря" та "ЕкоФінанси", а за дружнім фуршетом обговорили подальшу роботу над її удосконаленням та автоматизованим наповненням.

Спікерами виступили:
Микола Кузьо, заступник міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції
Леся Шевченко, керівник проекту “Відкритий доступ”, президентка Фундації “Відкрите суспільство”
Михайло Кольцов, технічний консультант проекту “Відкритий доступ”

Проект “Відкритий доступ” виконує ГО «Фундація «Відкрите суспільство» завдяки підтримці гранту від глобальної філантропічної організації Luminate, що є частиною Omidyar Group. Розроблені геоінформаційні модулі можуть бути інтегровані в майбутню загальнодержавну автоматизовану систему “Відкрите довкілля”.

 

Презентацію можна завантажити тут: 

Open_environment_310519_2.pdf

 

Переглянути відео заходу можна тут:

Геоінформаційна система "Відкрите довкілля", створена на основі відкритих даних, і представляє собою інтерактивні мапи з показниками стану атмосферного повітря та поверхневих вод. Система дозволяє отримати зріз даних за регіоном, роками, забруднюючими речовинами, тощо. Головною особливістю системи є карта “ЕкоФінанси”, яка дозволяє відстежити сплачений екологічний податок, видатки на природоохоронну діяльність за регіонами та роками. 

Спікери розповіли про передумови проекту, процес створення геоінформаційної системи та її можливості, а також запросили громадських активістів та галузевих експертів протестувати систему та залишити свої пропозиції щодо її вдосконалення.

За словами керівниці проекту OpenAccess Лесі Шевченко, геоінформаційна система має на меті стати потужним антикорупційним інструментом природоохоронної діяльності для екоактивістів: “Спираючись на відкриті та актуальні дані, і громадські активісти, і місцева влада, і державні природоохоронні агенції зможуть планувати свою діяльність в найбільш ефективний спосіб. Це означає і розумне розподілення ресурсів, і концентрація уваги на тих проблемах, які потребують якнайшвидшого рішення”.

Наразі, система знаходиться в стані тестування та запуску пілотних кейсів з відображення показників громадської мережі моніторингу та органу місцевого самоврядування. До кінця цього року планується інтеграція цієї системи в загальнодержавну автоматизовану систему “Відкрите довкілля”.